Tahran’da kaldığı misafir konutunda suikastla katledilen Hamas lideri İsmail Haniye’nin ölümünün ardından yerine geçecek isimler konuşulmaya başlandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik soykırıma yönelik saldırılarının en şiddetli olduğu dönemde Hamas Siyasi Büro Başkanlık koltuğuna oturacak isim çok kritik bir öneme sahip. Bölgeyi yakından ilgilendiren yeni lider kim olacak sorusuna uzmanlar 3 ismi işaret ediyor.
EN GÜÇLÜ ADAY MEŞAL
Yeni lider olarak adı geçen en güçlü aday Hamas’ın kurucularından olan Halid Meşal. 1956’da Batı Şeria’da doğan Meşal, 1996 yılında Hamas’ın liderliğini yaptı. 1997 yılında Ürdün’de Mossad’ın spreyli suikast girişimine uğradı. Ürdün Kralı Hüseyin, dönemin İsrail Başbakanı Netenyahu’ya panzehri vermemesi halinde ajanları idam edeceğini söyledi. Dönemin ABD Başkanı Bill Clinton’un devreye girmesiyle İsrail panzehri gönderdi ve Meşal ölümüne bir kaç saat kala kurtuldu. Hamas 2017’de koltuğu Haniye’ye bırakan Meşal, Hamas’ın yurt dışındaki siyasi bürosunun başına geçmişti.
SALDIRIDAN KURTULDU
Hamas’ın başına geçme ihtimali olan bir diğer isim ise Mahmud Zahar. 1945 yılında Filistinli bir baba ve Mısırlı bir annenin çocuğu olarak Gazze’de dünyaya gelen Zahar, Hamas’ın kurucularından ve önde gelen liderlerinin başında geliyor. Hamas hareketinin 2006’da Filistin genel seçimlerini kazanmasıyla birlikte Zahar, Dışişleri Bakanlığı yaptı. Zahar da yine diğer isimler gibi İsrail’in suikast girişiminden kurtuldu. 2003 yılında Zahar’ın Gazze’deki evini havadan bombalandı. Zahar saldırıdan yaralı kurtuldu ancak oğlu Halid öldü.
EN ÇOK ARANAN ADAM
Liderlik koltuğuna oturması beklenen üçüncü isim ise Hamas’ın Gazze’deki siyasi kanadının lideri Yahya Sinvar. İstihbarat ve içi güvenliğin başında olan Sinvar, Mossad ajanlarına karşı faaliyet yürüten Hamas’ın güvenlik servisi “Mecd” in kurucusu. 7 Ekim’de İsrail’e yapılan saldırıdan sorumlu tutulan Sinvar, Tel Aviv’in en çok arananlar listesinde yer alıyor.
İLGİLİ HABER:
SUİKASTTA SORU İŞARETLERİ
Haniye’nin Tahran’da suikasta uğramasının yankıları sürerken, Haniye’nin vurulduğu binanın İran Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na kuş uçuşu 751 metre mesafede bulunduğu ortaya çıktı. Amerikan basını ise Haniye’yi öldüren bombanın 2 ay öncesinden binaya sokulduğunu iddia etti.
Hamas’ın Siyasi Büro Lideri İsmail Haniye’nin İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen suikastla öldürülmesinin yankıları sürüyor. Amerikan New York Times (NYT) gazetesi Haniye’nin öldürüldüğü belirtilen binaya dair önceki gün sosyal medyada dolaşıma giren fotoğrafların doğruluğunu teyit ederken, binanın İran Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na olan yakınlığı ise şaşkınlık yarattı.
SARAYA 750 METRE
Sosyal medyada Haniye’nin vurulduğu binayi gösterdiği iddia edilen fotoğraftaki binanın bir köşesinin hasar gördüğü ve yeşil bir bezle örtüldüğü görülüyordu. Birinci katın çatısında ise saldırı sonucu oluştuğu düşünülen moloz yığınları yer alıyordu. NYT gazetesi fotoğrafın doğru olduğunu teyit ederken, uydu şirketi Maxar Technologies tarafından, sadece altı gün önce, 25 Temmuz’da çekilen aynı binanın başka bir görüntüsünde molozlar ya da yeşil branda yer almıyor. Haniye’nin vurulduğu Devrim Muhafızları Ordusu’na gazilerine hizmet veren bir misafirhane binasının İran Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na kuş uçuşu mesafesi ise yalnızca 751 metre.
GÜDÜMLÜ MERMİ KULLANILDI
Öte yandan İran’ın İsrail ordusunu suçladığı saldırıyla ilgili Tel Aviv cephesinden henüz bir açıklama gelmedi. Ancak saldırının nasıl gerçekleşmiş olabileceğine yönelik olası senaryolar ve iddialar ortaya atılmaya devam ediyor. İran devlet haber ajansı IRNA’nın iddiasına göre üzerinde durulan ihtimallerden biri “havadan güdümlü bir mermi” kullanılmış olması. Haniye’nin kaldığı binanın lokasyonun açık bilgi olduğu ancak odasının binanın hangi noktasında olduğu gibi spesifik istihbaratın kimden geldiğinin ise belirsiz olduğu iddia edildi. IRNA’ya göre patlama sonucunda odanın pencereleri ve tavanının tahrip olması da bu ihtimali güçlendiriyor.
CASUS YAZILIM İDDİASI
Bu bilginin nereden gelmiş olabileceğine dair en çarpıcı iddialardan biri ise savaş muhabiri ve askeri analist Elijah J. Magnier’den geldi. Magnier, İsrail’in, Haniye’nin telefonuna WhatsApp mesajı aracılığıyla bir casus yazılım yerleştirdiğini ve bu sayede konumunun belirlendiğini iddia etti. Magnier, Haniye’nin suikasttan kısa süre önce oğluyla telefon görüşmesi yaptığı ve Hamas liderinin kesin konumunun bu görüşme esnasında saptandığını belirtti. İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ise suikastın ABD koordinasyonuyla gerçekleştiğini iddia etti. Kalibaf, “Bu saldırının ABD’nin desteği ve koordinasyonuyla gerçekleştiğini biliyoruz. Bu cinayete doğru zaman ve yerde karşılık vermek görevimizdir” ifadesini kullandı.
BOMBA ÖNCEDEN Mİ KONMUŞTU
Amerikan NYT gazetesi ise haberinde Haniye’nin ölümüne neden olan bombanın iki ay öncesinde binaya sokulduğunu iddia etti. NYT’nin ikisi İranlı yedi Ortadoğulu yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Haniye daha önceki İran ziyaretlerinde aynı lokasyonda kalmıştı. Bu bilgi dahilinde Haniye’nin ziyaretinden çok önce binaya sokulan bomba, Hamas liderinin odasına geldiğinin teyit edilmesinin ardından uzaktan patlatıldı. Kaynaklar, bombanın nasıl uzun süre boyunca saklandığının henüz belirsiz olduğunu söylerken, olayın İran adına büyük bir güvenlik zaafiyeti olduğu değerlendirmesinde bulundu.